Menu

Rapport fra lysingfiske

  • Skrevet av  Christer Kristoffersen
 

Har du lyst til å prøve deg på fiske etter en av de beste matfiskene som finnes? Da er tiden inne nå, for fisken er i sin beste kondisjon og det er ikke helt umulig å komme på talefot med denne havets piraya.

Lysingfiske er noe vi dumpa borti under fisket høsten 2012. Under kveitefiske med sild som agn fikk vi plutselig en fisk vi aldri hadde sett eller hørt om. Den var urstygg! Et stort gap fylt med en tanngard som virkelig setter spor etter seg der den biter, og en ganske så lang og tynn kropp. Første gangen jeg så denne nevnte jeg til fiskekompis Alex at - Jøss, er det slik en kryssing mellom en breiflabb og lange ser ut. Vi lempa beistet tilbake i sjøen den gang, men når jeg kom hjem og fikk googla litt skjønte jeg fort at vi hadde gått glipp av en av de virkelige godbitene. Lenger sør i Europa, i Frankrike og Spania spesielt er lysingen ansett som en av de virkelige delikatessene og folk graver gjerne dypt i lommeboka for å få et lite måltid av den. Vi måtte finne ut mer om denne karen!

Etter den turen fikk vi også telefon fra storfiskekongen himself, Cato Bekkis Drumfish Bekkevold. Han mangla denne på artslista si og ville gjerne vite litt om denne fangsten. Vi tok han med ut og det hele endte med ny art på lista og artikkel i fiskemagasin. Vi skjønte fort at det ikke var bare bare å finne denne fisken i sjøen, men den plassen vi helt tilfeldig hadde funnet var ganske så unik med flere kontakter med lysing på hver tur. Derfor skal vi gå litt stille i dørene med akkurat hvor vi fisker, ikke for at vi absolutt skal ha den for oss selv, men mer for å ta vare på bestanden. Det virker som om den samler seg for å gyte, eller iallefall leke i det området. Det finnes garantert mange slike plasser rundt omkring og vi anbefaler å spørre lokalkjente og å søke litt rundt omkring på nettet. Vi oppfordrer også til måtehold med fangst på denne arten, og bare ta opp det du trenger til mat. Det går an å utøve fang og slipp også på lysing. Av de 15 vi har fått så langt har bare 4 blitt med hjem. Dette er oftest fisk som har tatt utstyret så hardt at de knappest ville overlevd uansett. 

Så hvordan skal du gå frem for å få denne krabaten? Vel, som nevnt bør du sondere terrenget i nærheten av der du bor. Å spørre lokalbefolkningen er bestandig lurt, og i dette tilfellet ville jeg hørt med eldre lokale fiskere! Når du har lokalisert området der du skal prøve bør du ha følgene utstyr tilgjengelig: En stang som ikke er for stiv i toppen som kan takle vekter opp mot 150 gram. Monofilament i minst 60mm og fortom opp mot 80-90mm. Fireline bak en fortom på en meter med 0.80mm monofilament er det vi har brukt. Grunnen til en så tykk fortom er ikke størrelsen på fisken, som oftest ligger den mellom 3 og 6 kilo. Det er tanngarden til Lysingen som sliter voldsomt på snøret, og derfor bør du ha et tykt snøre fremst. Uten fortom vil den klippe fireline tvert av!

Glidetackel, her med kunstig agn.

Som agn har vi hatt best erfaring med sild, både fersk og frossen har vært effektivt. Vi vet at andre har hatt hell med andre fiskeslag som makrell og småsei også. Gjerne litt oppsnittet for å spre mer lukt. Vi har brukt både glidetackel (et system med et løst hengende blylodd på 50-150 gram) og baithead med hell. Erfaringen vi har gjort er at baithead og da spesielt et ''flying eye'' fungerer vel så bra. Det har heller ikke like stor sjanse til å henge seg opp og blir derfor mest brukt. 

Fiskemetoden er rimelig enkel. Du finner en egnet plass, helst med litt drift av enten vind eller strøm. Dybden der du skal fiske kan være alt fra 5-50 meter. Erfaring har vist at vi får de som oftest mellom 15 og 30 meter. Husk at desto dypere du fisker og jo fortere du driver, desto tyngre lodd bør du bruke. Senk agnet til bunnen og ta opp 2-3 meter. Hold det noenlunde i ro, men vi har erfart at også rolig bevegelser opp og ned kan trigge lysingen til hogg. Lysingen kan vær utrolig forsiktig når den tar! Ofte kjenner du bare en liten vibrasjon i stangtuppen og små risting før den forsvinner. Den kan være virkelig vanskelig til tider, og du kan virkelig bli frustrert over mange napp der du ikke får kroket den. Men det er da litt av sjarmen, det skal ikke være for enkelt. Uansett, lykke til med lysingfisket og bon appetitt! 

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss