Menu

Redningsskøytene i beredskap for hummerfiskere

  • Skrevet av 

Når årets hummerfiske startet 1 oktober, ble Indre Oslofjord fylt av flere hummerteiner enn tidligere. Derfor har Redningsselskapet styrket beredskapen gjennom hele fangstperioden.

Etter økt pågang under fjorårets hummerfiske, er det nå bestemt at redningsskøyta «Bergesen d.y.», som er stasjonert på Oscarsborg i Drøbak, skal være i full beredskap frem til 3. desember. Flere hummerfiskere i Oslofjorden har ført til flere oppdrag og behov for økt beredskap.

Tau i propellen

Tidligere var hummerfisket i Oslofjorden mest utberedt i Østfold og Vestfold, men de senere årene har også folk lengre inne i Oslofjorden fått sansen for hummeren.
– I fjor fikk mange båter tau i propellen på grunn av de mange hummerteinene lå i vannet. Da har de ofte behov for hjelp fra redningsskøyta, sier skipsfører på redningsskøyta «Bergesen d.y.», Kai Jensen. I fjor var denne redningsskøyta operativ til 9. oktober, og Redningsselskapet fikk meldinger om at den var dypt savnet i Oslofjorden. Skipsføreren er derfor glad for at de nå er i beredskap gjennom hele hummerfisket. 
– Vi hjelper selvsagt alle som trenger hjelp til slep, dykk eller lignende. Samtidig må jeg få nevne at de som ikke er Totalmedlemmer i Redningsselskapet må betale for assistanse. Det lønner seg å være medlem i Redningsselskapet, oppfordrer Jensen med et smil.

Mye ulovlig

Alle som følger reglene kan med god samvittighet sette hummerteiner fra 1. oktober, og nyte godt av havets sorte gull. Dessverre er det ikke alle som er lovlydige.  Fiskeridirektoratet har i år gjort rekordbeslag av hummerteiner nå like før sesongstart. Etter årets store aksjon regner de med at det ulovlige fisket er minst like stort som det lovlige.

Er du tvil om hva som er gjeldende regler så er dette sjekklisten fra Fiskeridirektoratet:

Fangstforbud og redskapsbegrensninger

  • Det er kun tillatt å fiske hummer i perioden 1. oktober til 30. november (nord for Sogn og Fjordane til 31. desember).
  • Det ulovlig å fiske hummer med utvendig rogn, og hummer mindre enn 25 cm skal også settes ut igjen.
  • Hummer kan kun fiskes med hummerteiner, og teinen skal ha én sirkelformet fluktåpning på minst 60 mm i diameter på hver side av redskapet. Åpningene skal være plassert i fangstkammeret på en slik måte at hummeren lett kan ta seg ut av redskapet.
  • Hummerteiner skal være tydelig merket med eiers navn og adresse.
  • Fritidsfiskere kan benytte inntil 10 teiner. Begrensningen på 10 teiner gjelder også pr fartøy.

FAKTA OM REDNINGSSELSKAPET

Redningsselskapet er en frivillig organisasjon som driver de 44 redningsskøytene som dekker norskekysten og de to største innsjøene Mjøsa og Femunden. De siste ti årene har redningsskøytene reddet 350 liv og berget 1000 fartøy fra forlis.

I tillegg driver Redningsselskapet et omfattende opplysnings- og ulykkesforebyggende arbeid for å bedre sjøsikkerheten. Mer en 30.000 barn og unge er hvert år i kontakt med sjøvettbudskapet til Redningsselskapet. Les mer på www.rs.no

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss