Menu

Hunnlaksen – en magnet på hannlaks

  • Skrevet av  Christer Kristoffersen

Sparer du en hunnlaks får du tilbake med renter. I løpet av sommeren vil det samle seg mange hannlakser per hunne.

Laksebestanden går opp og ned og de siste årene har det blitt innført ulike restriksjoner for å begrense uttaket i elvene. Reglene har virkning, men gode holdninger er vel så effektivt. Det enkleste en laksefisker kan gjøre er å spare en hunnlaks. Da får man tilbake med renter senere. Hunnlaksen graver ned sine rognkorn i elvegrusen og en hannlaks kan befrukte eggene til mange hunnlakser. Å spare en hunnlaks er derfor en god investering i fremtiden.

Men uttellingen kan komme allerede samme sesong. Står det en hunnlaks på et vald, vil det ganske snart stille seg opp en hannlaks ved siden av. I løpet av sesongen vil det stille seg opp flere og etter hvert kan det stå så mye som 10-12 hannlakser i ulike størrelser i nærheten av en stor hunnlaks. Tar du opp hunnen forsvinner hannene.

Dette er et kjent fenomen i mange nordnorske elver der all hunnfisk over fem kilo er fredet. Dette enkle forvaltningsgrepet har ført til at fangstene i elver som Reppardfjordelva og Lakselva har eksplodert det siste tiåret. Flere hunnlakser gir mer yngel, men hunnlaksen overlever gjerne en gyting eller to og kommer tilbake år etter år. Disponerer du et privat vald er det dummeste du kan gjøre å slå i hjel en hunnlaks.

Fiskeregler og kvoter kan være kontroversielle og vanskelige å forholde seg til. Reglene redder mye laks, men alle kan ikke ta «kvoten». Da tømmes elva for fisk. Det er anslått at det årlig går opp 3-4.000 laks i Stjørdalselva. Det sier seg selv at alle de 1.500 2.000 sportsfiskerne ikke kan ta opp seks lakser hver. Det som redder bestanden er at fiskelykken er varierende og de fleste avslutter sesongen med færre enn seks laks i fryseren. Før du slår i hjel en hunnlaks med 10-15.000 rognkorn i buken bør du kanskje spørre deg: Gjør jeg så mye for elva og for fisken at jeg fortjener å slå i hjel denne?

Svaret gir seg om selv for de fleste – spar en hunnlaks i år du også, selv om du ikke må. Da får du tilbake med renter senere.

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss