Menu

Her er drømmestudiet!

Kunne du tenkt deg å ta et "pause-år" kun med fokus på sportsfiske? Nå er det mulig. Sist høst startet Sund Folkehøgskole opp Norges eneste sportsfiskelinje for ungdom over 18 år. Nå har elevene akkurat kommet hjem etter en drømmereise til fiskeparadiset New Zealand.

Ideen dukket opp etter at Eskil Røkke hadde jobbet fire år på den Norske Sportsfiskelandslinja i Grong, som er en videregående utdanning hvor elevene får drive med sportsfiske i tillegg til å ta generell studiekompetanse. 

-Jeg så at kombinasjonen videregående skole og fullt fokus på sportsfiske var vanskelig å gjennomføre i praksis, forteller Røkke, som er utdannet fiskebiolog har vært en aktiv sportsfisker hele livet. På folkehøgskolen er det nok mer fleksibelt og vi kan disponere tiden vår på en helt annen måte, forteller Røkke som akkurat har kommet hjem etter en nesten fem uker lang studietur i fiskeparadiset New Zealand.

New Zealand

Som 17-åring reiste Røkke til New Zealand som utvekslingselev. Der fikk han smaken på ørretfiske og siden har han bodd over 4 år på andre siden av jorden.

-Det er rart å tenke på hvor tilfeldig livet er. Tenk at en beslutning jeg tok for over 20 år siden kombinert med at jeg nok er godt over gjennomsnittet interessert i sportsfiske har gjort at jeg i dag har drømmejobben som sportsfiskelærer på Sund Folkehøgskole, smiler han.

Ikke-reist mat

Den nye Sportsfiskelinja på Sund Folkehøgskole passer godt inn i skolens ønske om å ha fokus på kortreist og sunn mat. Sportsfiskeklassen leverer fisk til skolens kjøkken som igjen tilbereder fantastiske fiskemåltider for skolens 100 elever. Sportsfiskeelevene kaller fisken de leverer for "ikke-reist mat". Med kjente sjøfiskedestinasjoner som Straumen og Skarnsundet helt i nærheten er det ikke vanskelig for de 12 elevene på linja å hente fisk som sei, torsk og lange slik at de kan mette hele skolen.

Fiskerik fjord

Skolen som ligger helt nede i fjæresteinene på Inderøy i Nord Trøndelag. Selv om det finnes over 100 forskjellige fiskearter i fjorden er det ikke bare sjøfiske som står på timeplanen.

-Vi skal fiske året rundt og målet er å vise fram mangfoldet av fiskemuligheter som ligger i Norge og i Skandinavia, forteller Røkke. Nå som vinteren har kommet blir det nok litt mer fokus på isfiske, både i ferskvann og på sjøisen men om ikke lenge blir dagene lengre og da skjer det mye i fjorden utenfor klasserommet. Før elevene er ferdige med skoleåret står blant annet artsfiske, kveitefiske, dypvannsfiske med mer på timeplanen.

1000 kilo tung hai

Elevene har dessuten fått nyss i at det er en bra bestand av haiarten håkjerring i fjorden og til våren planlegger de å prøve å fiske etter den.

-Da kommer vi nok til å alliere oss med en profesjonell fiskeguide som er ekspert på denne type fiske, forteller Røkke. Håkjerring kan bli over et tonn tunge og fiskes med spesialutstyr på mange hundre meters dyp. Han legger ikke skjul på at han gjerne skulle vært med på å få opp en slik fisk.

Smart å ta et inspirerende pauseår

Forskning viser at elever som har tatt et år på folkehøgskole har større gjennomføringsgrad og går ut fra universitet og høgskoler med bedre karakterer. Det syns ikke Røkke er rart

-Når elevene kommer til oss har de gått over 12 år sammenhengende på skole. De aller fleste har bodd hjemme hele denne perioden Da er det greit å bruke litt tid på å bestemme seg for hva man vil gjøre og på å lære seg litt om hva voksenlivet handler om. På skolen bor sportsfiskeelevene sammen med andre elever som studerer sport, fotografi, regnskog, jazz med mer. Variasjonen i studieretninger er det som gjør skolen og skoleåret spennende, mener Røkke.

-Samtlige av de tidligere elevene vi har pratet med forteller om et fantastisk skoleår hvor de har vokst som mennesker i tillegg til å ha fått venner for livet. Selv har jeg aldri fått så mange klemmer av elever som jeg har fått etter at jeg begynte som sportsfiskelærer på Sund folkehøgskole, avslutter Røkke som har all grunn til å smile.

For skoleåret 2016-2017 går reisen til Belize eller New Zealand, dette er ikke 100% bestemt enda.

 

Les mer om skolen og linja:

 

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss