Menu

Lær deg kart og kompass!

  • Skrevet av 

Røde Kors ber folk forberede seg på dårlig mobildekning og skiftende vær før de legger ut på tur i høstferien.

I høstferien vil mange benytte seg av muligheten til å komme seg ut i naturen før vinteren tar over.
- Mange glemmer imidlertid at været kan endre seg veldig raskt på denne tiden av året. Med noen enkle forberedelser er man i bedre stand til å klare seg på egenhånd, sier leder i Landsråd Røde Kors Hjelpekorps Ole Gladsø.

Ikke stol på mobilen

Mange turgåere tenker at de enkelt kan ringe etter hjelp fra mobilen og stoler også på at mobilen skal gi dem veianvisninger.
- Det mange glemmer er at det er dårlig mobildekning flere steder. I tllegg er det mange som går tom for strøm på turen. Mange nye smarttelefoner har kort batteritid. Ett tips er å prøve å holde mobilen varm for å bevare batteriet litt lenger, sier Gladsø.
Han anbefaler også å ta med papirkart og kompass i tillegg til mobilen.
- Skal vi finne deg, kommer vi også raskere frem om du kan gi oss koordinatene dine, sier Gladsø. App'er som Lommekjent har ferdiglagde turruter og Gladsø oppfordrer folk til å dele turruten sin med andre.
- Å melde fra hvor man går er alltid viktig. I tillegg kan en ferdiglaget turrute gi et bra anslag av realistisk tidsbruk. Mange leteaksjoner settes i gang fordi folk hjemme blir bekymret over at noen har vært borte for lenge. Hvis man går flere sammen og så skiller lag, så pass også på at alle kan veien og avtal tydelige møteplasser, sier Gladsø.

Hold varmen

Været i høstfjellet kan raskt skifte og dagene er kortere og kaldere. Selv om vinteren enda ikke har gjort sitt fulle inntog i fjellet, ligger det allerede snø noen steder. Røde Kors oppfordrer alle turgåere til å ta med både vanntette og varme klær.
- Hiv gjerne en lue, stillongs, ekstra genser og votter ned i tursekken. Ta med nok mat og drikke og det er lurt å inkludere en termos med noe varmt i, sier Gladsø.
Når man ikke kan grave seg ned i snøen for å få ly, er det lurt å ha med underlag og en fjellduk eller vindsekk.
- En fjellduk eller vindsekk kan vise seg å være nyttig og tar heller ikke stor plass. Avhengig av størrelse kan en slik gi ly for flere personer, sier Gladsø.
En del turgåere ber også om helikopterassistanse når de ikke orker å gå tilbake.
- Tilpass turen til din fysiske form og vær realistisk, sier Gladsø.

I beredskap

Skulle uhellet være ute, så er Røde Kors sitt Hjelpekorps i beredskap over hele landet. I midten av september i år hadde Hjelpekorpset hatt 840 aksjoner, mot 712 på samme tid i fjor. Rundt 200 av årets aksjoner har vært søk etter savnede. Røde Kors har også utviklet en egen førstehjelps-app sammen med Aleris.
- Vi oppfordrer alle til å laste ned denne app'en for lett tilgjengelig informasjon om førstehjelp, både i høstferien og ellers. Ellers ber vi alle om å ta sine forhåndsregler på tur, samtidig som vi oppfordrer alle til å komme seg ut. Det er bra for helsen og vi ønsker alle en riktig god og trygg høstferie, sier Gladsø.

Slik bruker du kart og kompass

Ha alltid med kart og kompass på turen, og lær deg å bruke det. Her er en kort veiledning.

Start med å orientere kartet 
Hold kartet slik at det stemmer overens med terrenget! Da skal nord på kartet peke mot nord på kompasset. Finn så ut hvor du er på kartet for nå stemmer kartet overens med terrenget.

Å gå etter kompasset

  1. Finn ut hvor du er på kartet (A) og hvor du skal (B).
  2. Plasser kompasset oppå kartet. Legg kanten på kompasset, med marsjretningspilen fra det stedet du er, til det punktet du skal. Vær nøye. Marsjretningspila må peke den veien du skal. (Ikke bry deg om kompassnåla).
  3. Drei kompasshuset slik at nordpilen og hjelpelinjene i bunnen av kompasshuset er parallelle med nord–sør linjene på kartet.
  4. Ta kompasset vekk fra kartet. Hold det vannrett i hånden. Snu deg og kompasset slik at kompassnåla ligger inne i kompasshusets nordpil. Pass på at den røde delen av kompassnåla peker mot N-merket inne i kompasshuset. Marsjretningspila peker nå i den retningen du skal gå.

Misvisning
Kompassnåla peker mot den magnetiske nordpol mens kartet er orientert mot den geografiske nordpol. Forskjellen mellom disse to nordpolene kalles for misvisningen. Den varierer etter hvor du er i landet. En misvisning på én grad vil føre til at du kommer ca. 30 meter ut av kurs for hver halvannen kilometer du går. I Norge er misvisningen størst i Finnmark, med opp til 11 grader østlig, og opp til 6 grader vestlig på Vestlandet. Mange andre steder er misvisningen så liten at du ikke trenger ta hensyn til den.

Skal du gå kompassmarsj i strekk på flere kilometer i dårlig sikt i, bør du korrigere kompasset for ikke å komme ut av kurs. En misvisning på 10 grader vil gjøre at du bommer på målet med 1200 meter på et strekk på 6 kilometer.

Misvisningen stilles inn på kompasset etter at du har tatt ut kursen. Er misvisningen østlig, trekkes den fra gradetallet på kompasset. Er den vestlig, legges den til. På kartet er det vanligvis oppgitt hvor stor misvisningen er i det området kartbladet dekker.

Hvor er du på kartet?
Turkartene har langt færre detaljer enn for eksempel kartene som brukes til orientering, noe som gjør det vanskeligere å se på kartet nøyaktig hvor du er. Lær deg derfor å lese kartet slik at du kan kjenne igjen terrenget. Høydekurvene er det viktigste å forstå, de viser landskapets konturer og hvor bratt det er. Kompasset kan hjelpe deg med å bestemme posisjonen, men det brukes først og fremst til å ta ut kursen.

Tren på godværsdager

Når du på godværsdager følger merkede løyper, bør du nå og da benytte anledningen til å trene deg opp slik du blir trygg på hvordan kart og kompass skal brukes. Når uværet kommer, er det for sent. Hvis du mister merkingen – og retningssansen – kan det være livsviktig å vite hvor du er på kartet, kunne ta ut en kurs med kompasset og finne tilbake til merkingen.

De som ikke bruker kart og kompass, får dessuten en fattigere turopplevelse. Mye av gleden ved en fjelltur er jo nettopp å bli godt kjent i et nytt område, og å lære seg navn på fjell og formasjoner du vandrer forbi.  Du bør derfor gjøre det til en vane å følge med på kartet underveis slik at du alltid vet hvor du er.

Kilde: Røde Kors og Turistforeningen

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss