Menu

Tur-Norge samles i fjellsportens vugge

  • Skrevet av 
 
Den første helga i juni samles Den Norske Turistforening (DNT) til landsmøte i Loen i Sogn og Fjordane. Rundt 300 delegater møtes for å kjempe for stille natur og kåre Norges femhundrede turistforeningshytte. 

 - Dette er mitt andre landsmøte som styreleder. Jeg gleder meg til å møte enda flere engasjerte turfolk, sier Berit Kjøll.

Hun er en av nærmere 300 deltakere som skal være med på møtet som i år finner sted i naturskjønne Loen. Nytt av året er at DNT skal vedta en naturvernstrategi for organisasjonen. 
- Det er en stor oppgave å bevare natur og kulturverdier, samtidig som vi skal utvikle nye tilbud til medlemmene våre. Men en ting kan vi alle være enige om og det er at vi sier ja til stille natur, konkluderer Kjøll. 
 

To resolusjoner

Det er fremmet to resolusjoner for årets landsmøte. Den ene resolusjonen gjelder motorferdsel i utmark og regjeringens såkalte forsøksordning for snøscooterkjøring. Undersøkelser viser at hele 75 prosent av den norske befolkning ikke ønsker mer støy i naturen. DNT tar sterk avstand fra unødig kjøring med snøscooter i vinterfjellet. 
Den andre resolusjonen gjelder en nasjonal satsning på friluftsliv. Det nærmer seg friluftslivets år i 2015. Syv av ti nordmenn sier at de ønsker å bli aktive gjennom friluftsliv. DNT krever at myndigheten tar friluftslivet på alvor og har folkets friluftlivsdrømmer i mente når midlene skal fordeles. 
 

500 hytter - årets milepæl

På landsmøtet skal det også bestemmes hvilken hytte som kan smykke seg med tittelen "Nummer 500". Helt fra DNT kjøpte husmannsplassen "Krokan" ved Rjukanfossen i 1868 til hytte nummer 500 står klar denne sommeren, har hytter vært et av de viktigste satsningsområdene i organisasjonen. 
- Vi har fått inn fire fantastiske kandidater: Flekkern-hytta til Telemark Turistforening, Gullhorgabu til Bergen og Hordaland Turistforening, Jonstølen til Stavanger Turistforening og Rabot-hytta til Hemnes Turistforening, sier Kjøll.
Hun ønsker ikke å spekulere i hvilken hytte som vinner, men spår en heftig debatt blant de 300 deltakerne.
 

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss