Menu

Nok en rekordsommer i fjellet

 

Turistforeningens hytter trekker stadig til seg flere. I sommer hadde hyttene rekordmange gjester.

I helgen stengte de siste betjente hyttene  til DNT for høsten, bortsett fra de som er helårsåpne. Med sesongavslutning er besøkstallene for de 43 betjente hyttene klare. De viser èn ting – folk går til fjells som aldri før. 

- De betjente hyttene våre har en oppgang på seks prosent fra i fjor. Det er sterkt, da vi i fjor sommer hadde en rekordvekst på hele 22 prosent. En ytterligere økning i år også er veldig moro, samtidig som det gjenspeiler det vi ser – at folk søker seg til rekreasjon, stillhet og flotte opplevelser! sier en stolt generalsekretær Nils Øveraas.

Nær 40 prosent økning på topp-hytta

Idylliske Svukuriset i Femundsmarka nasjonalpark er hytta som har hatt aller størst vekst.  38 prosent flere overnattet her enn året før.  Leela Micheèle Guenin er bestyrer og oppsummerer sommeren slik:

- En helt topp sesong! Gjestene har vært fornøyde, vi har hatt senger til alle og  nok å gjøre. Det var spesielt fra midten av juli at hytta for alvor begynte å fylles opp. Fra da av og ut har det vært mye folk her, forteller en glad bestyrer på veg ned fra den nå vinterstengte hytta.

Lang sommersesong og «all time high» i Hordaland

Sommeren startet tidlig i år, og gav et stabilt og godt vær over store deler av landet. De betjente hyttene har hatt  140760 overnattinger, og det er godt over  7000 flere gjestedøgn enn på samme tid i fjor.

Bergen og Hordaland Turlag skiller seg ut med en kjempesesong for sine selv - og ubetjente hytter.

-Aldri før har vi hatt så mange besøkende. Hittil i år har vi hatt en oppgang på nær 30 prosent fra i fjor, sier daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven.

Den soleklare besøksvinneren er det karakteristiske Skålatårnet, som  har hatt en enorm vekst med 130 prosent økning i trafikken.  Tårnet, som ligger i enden av Norges lengste motbakke, har også hatt 12 000 visninger på UT.no siden 1. juni. Ingen andre hytter har blitt klikket så mye inn på som denne.

Ti på topp – DNTs betjente hytter med flest overnattinger pr. 1. oktober

  • Svukuriset i Femundsmarka (38 %)
  • Fannaråken i Jotunheimen (33%)                    
  • Lysebotn i Lyseheiene    (28%)
  • Reindalseter i Tafjordfjella  (25%)                 
  • Sandhaug på Hardangervidda (23%)          
  • Geiterygghytta  i Skarveheimen (22%)
  • Kobberhaughytta i Oslomarka  (22%)
  • Schultzhytta i Trollheimen  (21%)
  • Preikestolen i Lysefjorden (16%)
  • Stranddalen  i Ryfylkeheiene (16%)

Tallene i parantes viser prosentvis økning i overnattingstall fra 2013-2014.
Tallene for alle våre 500 hytter inkludert de ubetjente og selvbetjente, kommer inn først sent på året. Totalt i fjor hadde vi 378 750 overnattinger. Men tallene for de 43 betjente hyttene gir  en  god indikasjon på besøket i fjellet.  Foreløpige rapporter melder om et svært godt besøk på de ubetjente og selvbetjente hyttene i mange områder.

Fra hytte til hytte via selvbetjente og ubetjente landet over

Selv om de betjente hyttene er stengt for sesongen, er mulighetene for en hyttetur på ingen måte begrenset. Over 400 selv- og ubetjente hytter over hele landet står klare til å bli tatt i bruk.
- Selv med kortere dager er det kjempefint å ta med seg både venner og familie på tur fra hytte til hytte.  Hva er vel triveligere enn å samle familien ved peisen etter en vandring i friskt og klart høstvær? spør generalsekretær Øveraas.

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss