Menu

Dette bør du tenke på når du drar på tur i fjellet i helga

  • Skrevet av 

KULDEPERIODER BETYR TRØBBEL Det har vært kaldt, klart og stille vær mange steder i landet den siste tiden. - Kuldeperioder skaper dessverre nesten alltid trøbbel for snøskredfaren, sier vaktleder i Snøskredvarslingen Solveig Kosberg Rim og kantkorn er begge vedvarende svake lag som dannes ved kaldt og klart vær og kan blir værende i snødekket lenge. Slike vedvarende svake lag gjør det krevende å bevege seg trygt i bratt terreng.

VEDVARENDE SVAKE LAG OVER HELE LANDET

Skredfaren ligger mange steder i Norge nå på faregrad 3-Betydelig.

-         De fleste ulykkene skjer ved denne faregraden. Er du i tvil om skredproblemet finnes der du er bør du velge turer i terreng som er slakere enn 30 grader og holde god avstand til bratte heng, sier Kosberg.

Fokksnø ligger mange steder over de svake lagene og begraver dem. Dette kan føre til at det kreves mer tilleggsbelastning for å løse skred på de svake lagene samtidig som at skredstørrelsen og konsekvensen av skredproblemene blir større.

-         Det er viktig at folk er obs på faretegnene som snøen gir, sier Kosberg.

Vær obs på drønnelyder og skytende sprekker som er tydelige tegn på at slike lag finnes. Men husk at fravær av faretegn ikke betyr at det er trygt. At du ikke finner det svake laget på ett fjell betyr ikke at det ikke finnes på fjellet ved siden av. Utfordringen under forhold som dette er ofte lite faretegn som røper skredproblemene rundt deg, men konsekvensen er stor om man er på galt sted.


VÆROMSLAG I SØR

Mange steder har også fått nysnø som har ligget urørt de siste dagene. Særlig Nord-Vestlandet og nord i Nordland er det mye snø i terrenget som nå blir flyttet på av vind. Fokksnø som legger seg over løsere snølag er hovedskredproblem i disse regionene.

For å komplisere situasjonen ytterligere venter vi temperaturøkning mange steder som svekker bindingen i snøen som ligger over de svakelagene. Dette øker sannsynligheten for at skred løsner.

Les detaljerte varsler og råd om hvordan håndtere skredproblemene på varsom.no når du planlegger turen i helga. Husk også å del informasjon om snødekket, faretegn eller fravær av faretegn på regobs.no.

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss