Menu

Slik er forholdene i vinterfjellet nå

Vinterferien kan by på strålende skiforhold i store deler av Fjell-Norge. DNT gir deg oversikten.        

Værgudene har vært snille med vinterferiefolket. Ikke bare kan de by på fantastisk sol i store deler av landet, det er også snødekte vidder så langt øyet kan se i de fleste fjellområder, bare sjekk ut skiførekartet på UT.no!  

Løypene kvistes

Vinterfjellet lokker med snø og skiføre, men hvor er det best å ferdes? Hvert år merkes de mest brukte rutene i Sør-Norge med naturkvist for å vise vei. 
 
Rutene er laget av erfarne fjellfolk, og samles i et eget kvistekart som gir deg oversikt over gode ruter og åpne hytter. De fleste merkingene er sentrert rundt påske, men her finner du en oversikt over de som er merket i et lengre tidsrom. 
 
Husk også på fjellvettreglene, og sjekk føremeldinger før du legger ut på tur! Været på fjellet kan skifte raskt, og det gjelder å være forberedt på ekstreme situasjoner. Her er et forslag til klær og utstyr du bør ha med deg når du skal gå på ski fra hytte til hytte i vinterfjellet. Med dette i bakhodet har du gode forutsetninger for å få en trygg og fin tur. Hvis du har noen spørsmål om merking og løyper, kan det lønne seg å ta kontakt med den lokale medlemsforeningen i det området du ønsker å ferdes. 
 
På denne siden finner du flere gode råd for ferdsel i fjellet. 
 

Lurer du på hvordan forholdene er i fjellet akkurat nå? Her har vi samlet noen av rapportene fra landet:

Setesdalsheiane

Påfyll av nysnø de fleste steder både i uke 6, men også stort snøfall mange steder fredag 19. til lørdag 20.2.

Denne nysnøen kom på kuldegrader i helgen, men i kombinasjon med mye vind. Det gir varierende underlag i høyden. Flere steder (i leheng) er det opp mot 50-60 cm med løssnø. På flater og vindutsatter himmelretninger er snøen vindpakket. Generelt gode skiforhold og godt med snø i hele regionen. 

Vær obs på skredfare, på grunn av nysnø og vindtransportert snø inn i leheng. Vis forsiktighet i heng over 30 grader. Fokksnøen vil gradvis stabilisere seg, men lav temperatur fører til at dette tar tid.

Haukelifjell 

Haukeliseter fjellstue melder om flotte forhold. Det kom store mengder snø 20.-21. februar, og fjellsidene rundt hytta er dekorert med spor i puddersnø. Isen på Ståvatn er målt til 15 cm og er trygg, men vær obs på overvann.

Hardangervidda

Sandhaug melder om veldig fine forhold. Halvannen meter snø, bra skiføre og flott vær. Perfekte forhold. Kvista fra Dyranut og inn til Sandhaug. 

Litlos - det er kommet mye nysnø og forholdene er topp. 

Krækkja - Nydelig i dag. Det har blåst en del i helga, så det er litt mer skavler. Men det har kommet mye nysnø, så skiføret er veldig bra.

Skarvheimen

Finsehytta forteller at det nå er ferdig kvistet mellom Finne og Hallingskeid (om Låghellervatnet). Det er kommet bra med snø og kiterene er allerede på plass.

Iungsdalshytta melder om supre forhold. Rikelig med snø og flotte skiforhold.

Geiterygghytta - Her er det supert føre. Snøen er fast og fin, med et tynt lag med nysnø oppå. Jeg har stikka til Finse og Kyrkjedøra fra Geiterygghytta.

Langsua

Liomseter- Det er kommet litt mer snø, og det er fortsatt helt suverent føre. Mye snø, nystikka løyper og ferske spor man kan gå i om man ønsker det. Rundt 80 cm med snø. Hardt og fint.

Breheimen med Jostedalsbreen

Sota Sæter - Veldig fint her om dagen. Minus 10 grader og blå swix-føre. Det er kjørt opp nye spor, så det går en 15 km rundløype her. Er også veldig fint i høyden. Så det er helt perfekt her om dagen.

Rondane

Rondvassbu - Det er fine forhold rundt Rondvassbu med mye snø. Bra skiføre, litt avblåst på toppene, men i dalane er det svært fint.

Bjørnhollia - Det er skiføre, men noe avblåst enkelte steder. På grunn av mange "rare" lag i snøen bør folk holde seg unna rasfarlige steder. 

Femundsmarka

Svukuriset - Kjempefine forhold i Femundsmarka. Kom bra med snø i helga, så nå har vi silkeføre her.

Jotunheimen

Gjendesheim - Veldig bra forhold. Kom mye snø i helga som har satt seg skikkelig nå. Så vi har veldig bra føre om dagen. 

Glitterheim - Det er bra med snø på Glitterheim, men den er litt ustabil. Is under og snø oppå. 

Fondsbu - Helt fantastisk. Nydelig pudderføre og sol. Litt trekk fra vest, mer er det egentlig ikke å si. Det er kjempeflott! 

Skogadalsbøen - Perfekte forhold. Det er bra med snø og fine skiforhold. Så det er veldig fint i fjellet akkurat nå!

Kvamskogen & BergsdalenSe full oversikt over fjellene rundt Bergen her
Det er til dels betydelig skredfare vestafjells. Store nysnømengder i kombinasjon med mye vind og noe mildere temperaturer gir økt skredfare. Faregraden opprettholdes i starten av uken og er i følge værprognosene ventet å minke mot helgen. Dette kan dog endre seg raskt - Sjekk derfor alltid varslingen samme dag som du planlegger tur. 

Småbrekke - Gullhorgabu ble kvistet lørdag 13. 02, men kvistingen starter ikke før ved Moavatnet. Hamlagrøosen - Vending ble kvistet samme dag. Lid - Høgabu er enda ikke kvistet. Hamlagrøløypen ble sist kjørt lørdag 20.02 - kjøres hver helg dersom det er forhold til det. 

Skileikeanlegget i Bergsdalen fikk for første gang kjørt spor i uke 6, og har nå åpent i helgene dersom det er vær til det. Løypa ble sist kjørt søndag 20.02.16 og det meldes om ypperlige forhold. 

Stølsheimen /Voss

Mye snø i området. Vær obs på le-sider mot øst og nordøst. Vossafjellene fikk store mengder påfyll av snø i helgen, og snøgrensen lå på ca 250 moh. Tørrsnø fra ca 400 moh. Mye vind i høyden og lokalt lå skredfaren enkelte steder på topp - 4 - STOR, søndag. 

Lenger  vest i Stølsheimen er det, som vanlig i januar og februar, ustabile skiforhold. Store snømengder, skavler og terrengfeller gjør dette området nokså utilgjengelig på ski, dersom man ikke er godt kjent og fjellvant vinterstid. Kvisting av løyper i dette området skjer først til Påske. Skisenteret i Stordalen har nå også åpent.

Trollheimen og Sylan 

I fjellet er det godt med snø. Her er det over 50 cm og man bærer godt på snøen med fjellski.

Bodø 

I Bodø kan vi melde om fine skiforhold. Det kan være litt hardt og isete i enkelte områder (spesielt over skoggrensa), men i skogen er det flotte forhold. 

Drammensområdet

Tirsdag 23. februa var det bra med snø, ganske fast med et lag nysnø på toppen. Knallsol, minus 4 og vindstille. Perfekt vinterferievær.

Ryfylkeheiene

Overvatn på det fleste vann under 600 moh.  Stor skredfare nå, pga mye og til dels tunge snø i store mengder som kommer på et litt hardt underlag.

Suldalsheiene 

Stranddalshytta  mer enn nok snø på 1.000 moh. Hytta er nå selvbetjent. Gjestene anbefales å gå inn på ski fra Kjetilstad. Du kan velge alternativet ved å gå utenom Stranddalsjuvet. Jonstølen 720 moh. har snø, men mindre snø på parkering nede på Vetrhus ca 375moh. Fine forhold på turen mot Bleskestadmoen. Ny helårsbro er montert like nedenfor hytta retning Stranddalen

Full oversikt over Stavanger Turistforenings områder finner du her.

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss