Menu

Brenne bål – eller ikke brenne bål fra 15. april?

  • Skrevet av

Norsk Friluftsliv minner om det årlige «bålforbudet» som trer i kraft 15. april og varer til 15. september. Nye regler fra i år gjør at bålforbudet er utvidet - men også at du selv kan vurdere om tenning av bål er trygt eller ikke.

Les mer

Det er helt greitt for barna at voksne maser litt om tur!

  • Skrevet av

Har du prøvd å få med barn på tur som heller vil gjøre noe annet? I så fall er du ikke alene. Nå viser imidertid en ny undersøkelse at mange barn faktisk ikke har noe i mot litt tur-mas fra foreldre. De fleste synes at det er fint å være på tur med de voksne når de først kommer seg ut.

Les mer

Det store snørøveriet

Hva taper vi egentlig hvis snøen blir mer eller mindre borte fra store deler av landet i løpet av noen generasjoner? Dette blogger Ellen Hambro, Hambro er direktør for Miljødirektoratet. 

Les mer

El-boom i norske hytter

  • Skrevet av

Det norske hyttelivet er på få år blitt mer elektrisk. 72 prosent av hyttene er nå tilkoblet strømnettet, og forbruket øker.

Les mer

Vintermat på tur

  • Skrevet av

Pølser i termos med godt følge

Neste gang du skal på tur: Det er stas å åpne termosen og trekke opp en fristende varm pølse. Det er utrolig hvor langt små føtter kan gå når det er noe i vente.

- Kok opp vannet hjemme i en kjele, legg i pølsene og la dem trekke til de er ferdige.

- Putt deretter de varme pølsene i termosen, og hell over vannet fra kjelen.

- Husk å legge i sekken Idun sine «Perfekt på tur» flasker med ketchup og sennep, og noen lomper.

 

Pinnebrød

(ca. 8 stk.)

Ssteke pinnebrød på glørne i bålet, på grillen, i peisen eller hjemme i stekeovnen din. Dette er moro er blir tatt godt i mot uansett. Ønsker du å tilsette litt grovt i deigen?

Bytt ut 100 g hvetemel med sammalt hvete.

  • 250 g (4 dl) hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 50 g smør
  • ca 1,5 dl vann

Pinnebrød med:

  • 8 pølser + Idun ketchup og -sennep
  • 150 g ost- og skinkebiter
  • 100 g Nora syltetøy eller Nugatti

 

1. Lag deigen hjemme: Blant det tørre, rør inn smeltet smør og vann. Elt godt, og juster evt. litt med vann eller mel til deigen er god å jobbe og passe seig. Putt deigen i en plastpose.

2. Når bålet har godt med glør er det klart: Skal du bruke deigen rundt pølser, grill pølsene litt først. Surr eller rull deigen rundt pølsene. Grill dem på glørne til brødet er gyllent og det ser stekt ut. Pass på brødet, slik at det ikke blir brent. Du kan også blande inn ost- og skinkebiter i deigen og tvinne deigen rundt pinnene. Stek brødet og kos deg. Bedre enn toast! Prøv også å surre bare deig på noen pinner, de er ferdige når de lett kan tas av pinnen. Og ingen deig henger igjen Dette brødet er helt suverent å fylle med syltetøy eller søtpålegg, og dermed er desserten klar også.

 

1000 muligheter: Du kan også tilsette krydder i pinnebrøddeigen, pizzakrydder pleier å være populært. Eller ostebiter sammen med salamibiter, soltørkede tomater og oliven, mais og skinkebiter, strimler av spekeskinke blandet med revet mozzarellaost eller kanskje noe søtt som sjokolade-eller marshmellowbiter? Her er det bare fantasien som stopper deg!

 

Matboks min

Bre litt kremost over skiver av favorittbrødet, eller legg rikelig med Vossafår på toppen. Vær raus med salat, agurk og tomat eller de grønnsakene de håpefulle liker.

 

Barnas banansjokoladekake

Her er sukker tatt ut til fordel for barnas favorittsmaker, nemlig Sjokade og Banos. Tilsett halve boksen i kaken og fordel resten av Sjokaden på toppen til verdens beste glasur. Kaken er enkel å lage, husk å sette frem ingrediensene på kjøkkenbenken i før du starter.

Del kaken i biter og legg den i en boks. Denne er super å bake dagen i forveien og fin å fryse. Husk å ha litt seigdamer eller likende til pynt.

  • 4 egg
  • 175 g smør, romtemperert
  • 1 boks Banos, søtpålegg
  • ½ boks Sjokade, søtpålegg
  • 2 ts bakepulver
  • 4 ts vaniljesukker
  • 275 g (4 ½ dl) hvetemel

På toppen:

  • ½ boks Sjokade
  • Pynt med seigmenn og likende

Stekes ved 200 i 25 min i kakeform ca. 25 x 40 cm på midterste rille.

 

1. Rør romtemperert smør sammen med Banos og Sjokade til det blir lett og luftig. Tilsett et egg om gangen og rør godt mellom hvert egg. Ha i hvetemel, iblandet vaniljesukker og bakepulver. Stek som angitt.

2. Med en gang kaken tas ut av ovnen helles forsiktig resten av innholdet i sjokadeboksen utover. La den ligge på kaken ett par minutter og bre den deretter utover. Dermed får kaken en lekker og smakfull glasur. Også så enkelt! Pynt med godterier. 

Bollefocaccia med vaniljekrem og bringebær

Det er spesielt godt med denne på tur - den metter, er passe søt og helt ubeskrivelig god.

  • 1 pose Toro Hveteboller
  • 3 dl vann, ca. 40°C
  • 50 g margarin/smør, smeltet

 

Fyll og topping:

  • ca. 4 dl (1 knapp pk) vaniljekrem
  • ½ glass (ca. 150 g) Nora Bringebærsyltetøy, kjølt
  • 1 kurv (125 g) friske bringebær
  • Ev. melis

Stekes ved 225 °C i ca. 12-14 min på midterste rille til den er lys gyllen.

  1. Tøm posens innhold i en bakebolle. Tilsett lunkent vann (ca. 40 °C) og smeltet margarin.
  2. Elt deigen i kjøkkenmaskinen på middelshastighet i ca. 5 min eller for hånd i ca. 8 – 10 min til deigen blir smidig.La deigen heve tildekket i ca. 10 min.
  3. Smør en langpanne (ca. 30 x 40 cm) med nøytral olje. Kna og jobb deigen utover til ca. samme størrelse. Dekk til med kjøkkenhåndkle og la dette heve i ca. 45 min.
  4. Lag små groper i deigen, akkurat som om du lager en focaccia. Fyll i hullene med vaniljekrem og fordel bringebær - som du først lett vender sammen med syltetøyet, ved siden av vaniljekremen. Legg over kjøkkenhåndkle igjen og la den heve i ca. 30 min på et lunt sted.
  5. Stek som angitt til den er gyllen og lekker. Skjæres i stykker og legges i boks eller på fat. Og så er det bare å glede deg til supergod bakst!

 

Tips:

Ha gjerne på melisglasur, det beste er å ha på glasur når bollekakene er lunken.

Da fester den seg enda bedre.  

Les mer

LES OGSÅ

Følg oss