Menu

Storjegeren fra Dovre

Marius Voll fra Dovre er ikke som andre 20-åringer. Allerede tidlig i tenårene ble han introdusert for jakt, og siden har det gått slag i slag. Unggutten har mang en fin jaktsesong å se tilbake på. Men at akkurat denne høsten skulle bli noe å drømme om i ettertid visste Marius lite om da han tok rifla ut av våpenskapet første jaktdag.

Allsidig jeger

Året Marius fylte 14 år ble han tatt med ut i skogen med sekk på ryggen og hagle i nevene. Som mange andre førstegangsjegere ble han introdusert for småviltjakt i forbindelse med opplæringsjakt. Det skulle ikke mange turene til for at lysluggen fra moskusbygda skjønte at dette virkelig var noe for han. Etter 2 sesonger med diverse småviltjakt ble hagle byttet ut med rifle, og størrelsen på viltet noe oppgradert. Nå skulle skogens konge til pers, og jakta foregikk i idylliske Murudalen i nabokommunen Sel. I løpet av fire år med rifla i hendene la Marius ned 9(!) elg og 5 rådyr. En talentfull storviltjeger var født.

Årets sesong

For Arve Voll’s jaktlag ble elgjaktsesongen 2013 preget av dyr som sto høyt i terrenget og var vanskelige å få på postene. I den første perioden av jakta var det mye elg i terrenget, og selv om dette dabbet av utover sesongen førte det gode været til at det ble en vellykket jakthøst for heidølingene. Årets kvote bestod i år av 4 elg samt tilleggsdyr. 3 av disse ble felt av lagets yngste jeger. Under jaktas første periode felte Marius først en kalv etterfulgt av en fin piggokse. Innen det sto november på kalenderen var kvoten på 4 dyr skutt og laget fikk tildelt ett tilleggsdyr.

Storoksen

Tirsdag 5. november var Marius, hans bestefar og ytterligere en fra jaktlaget tilbake i Murudalen for å prøve lykken i sporsnøen. Med et fritt tilleggsdyr å spille på hadde trioen trua på at dette ville bli en vellykket dag. Til tross for lite spor av elg valgte de å jage ei bjørkeli der det erfaringsmessig pleier å stå dyr. Grunnlaget for erfaringene ble stadfestet da bestefar kunne melde over samband om 2 dyr som gikk i riktig retning. Marius fikk ordre om å plassere seg strategisk i enden av ei myr, i tilfelle elgene vinklet nedover. Bestefar var kjent med at elgen passerte nettopp her når den ble støkket. Det tok ikke mange minuttene før unggutten skimtet dyr i terrenget. Et glimt av en gråkledd firfoting på 500 meters avstand var nok til at Marius fikk satt i gang brystpumpa. Med visshet om at elgen muligens kom til å passere utenfor skuddhold fikk han plutselig se noe i øyekroken. I skogkanten på 150 meter sto en 6-takker med breisida til. Det var først da 6-takkeren kom travende mot unge Voll at han fikk øye på et større dyr som var på vei ut av bjørkelia. Hakk i hæl fulgte nemlig storoksen. Selveste sjefen i lia. Marius holdt hodet kaldt og ventet til oksene var på rundt 100 meters hold før han slapp det første skuddet. Varm luft oste ut av lungene på storoksen. Med et kjapt oppfølgningsskudd i nakkepartiet var det kveld. Oksen gikk rett i bakken, og en lettere andpusten jeger kunne melde om storokse på jaktradioen. Etter hvert kunne 20-åringen konstatere hele 11 tagger og en fantastisk avslutning på en strålende jaktsesong.

 

Media

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss