Menu

Viltskinn, en flott ressurs!

Mange av de som driver med jakt og fangst på pelsvilt bør tenke mer gjennom hva dem gjør med denne ressursen. Dette sier Magne Klokset, som er en meget erfaren jeger- og fangstmann med erfaring også fra pelsdyrnæringen.

De fleste som driver med jakt og fangst på smårovvilt gjør dette som viltpleie. En reduksjon i bestandene av rødrev, mår, mink og røyskatt er med på å øke bestandene av det matnyttige småviltet.

Vi møter Magne i "pelserommet", der han akkurat er ferdig med å flå en rødrev. To mårer henger også klare for "pelsing", som Magne selv kaller det når han rundflår dyr som rødrev, mår, mink og røyskatt.

"Jeg har da pelset noen skinn over de årene jeg har holdt på. Har ikke tellingen, men at det er flere tusen, det er jeg sikker på. Jeg synes det er viktig å ta vare på denne flotte ressursen det tross alt er. Skinnene kan beredes og brukes til bekledning eller tørkes og sendes til auksjon. Et flott mårskinn gikk i fjor for ca 800kr på auksjon, mens et rødrevskinn av ypperste kvalitet ca 300-400kr."

Hvorfor betales det så mye mindre for en rødrev?

"Hovedårsaken er nok at de får inn for få rødrevskinn som kan byes fram til interesserte kjøpere. Man er avhengig av å ha litt antall for at prisene skal stige. En annen viktig faktor for de lave prisene er at rødrevskinnene ofte er skadet av kraftig ammunisjon. Så her har vi revejegere en vei å gå mtp. å finne kaliber og kuler som sørger for minimale skinnskader, samtidig som vi sikrer en human og effektiv jakt."

Magne går igang med å flå den første måren. Han bruker kun en liten kniv for å snitte opp fra bakfot til bakfot, og litt oppover haleroten. Resten av bakparten løsnes for hånd og klørne blir klippet med ei avbitertang.

"Jeg bruker kniven minst mulig, samtidig som jeg bruker en del sagspon for å få bedre tak, og for å hindre at fett og blod klisser til pelsen. Jeg drar rett og slett skinnet av, men må bruke kniven når jeg kommer til hodepartiet. Når skinnet er av, setter jeg det på en skrapestokk og skraper forsiktig av fett og kjøtt som fortsatt sitter på skinnet. Dette er viktig for at skinnet skal tørke godt."
 

Deretter settes skinnet over på ei "tane", som er ei form i tre tilpasset størrelsen til det skinnet du skal tørke. For å unngå at skinnet setter seg veldig fast i tanen, bruker Magne noen runder med avispapir rundt, før han trer på skinnet. Magne har ei tørkevifte han setter tanene i, noe som gjør at han kan tørke skinnene med kjøttsiden inn gjennom hele prosessen. Har man ikke tilgang til ei tørkevifte, anbefaler Magne og sette skinnet på tanen med kjøttsiden ut de første 15-24 timene i romtemperatur, før skinnet vrenges tilbake med pelsen ut å settes tilbake på tanen for ytterligere tørking. Pass på så ikke skinnet tørker for lenge med kjøttsiden ut, dette vil gjøre det umulig å vrenge skinnet sier Magne.

Frist 9. April

Ønsker du å omsette skinnene dine på årets viltskinnauksjon i Finland gjelder det å hive seg rundt. Fristen for innsending av viltskinn til Oslo Skinnauksjoner er 9. april. Da vil skinnene bli registrert og videreformidlet til sommerens auksjon. Det er viktig at alle skinnene blir individuelt merket med navn og adresse, samt kontonr for utbetaling. Skinnene sendes til: Oslo Skinnauksjoner SL, Økern Torgvei 13, 0509 Oslo.

Les også: Mårfangst: Felletyper
Les også: Mårfangst: Felleplassering

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss