Menu

Lemen kan gjøre jakthunder syke

  • Skrevet av 

 

Lemenår på fjellet gjør livet farligere for jakthunder.

Jegere bør følge ekstra med på hunden sin under årets jakt: Hunder som gnafser i seg lemen risikerer å få bendelorm og bli smittet med harepest.

– Risikoen er høyere enn vanlig denne høsten, med stor bestand av lemen på fjellet, påpeker Martine Fossem Nygaard, dyrefaglig rådgiver i forsikringsselskapet If.

Propp i fordøyelsen

– Selv med hunden i bånd, vil det være såpass mye lemen i terrenget at hunden vil få tak i noen i løpet av turen om den bare vil. Noen hunder graver ned byttet sitt, mens andre svelger dem raskest mulig i frykt for å bli fratatt herremåltidet sitt, sier Nygaard.

Dersom din hund har smågnagere i magen, er det et par-tre ting du bør vite:

En del hunder vil kaste opp igjen lemen som de sluker på tur, mens andre passerer gjennom fordøyelsen. Følg med på avføringen til hunden din de neste dagene. I verste fall blir ikke gnageren fullstendig fordøyd og fungerer som en propp i fordøyelsessystemet. Videre behandling og prognose må avgjøres av dyrlegen, avhengig av hvor pels- og knokkelrester har satt seg fast. Det finnes tilfeller hvor dyrlegen har vært nødt til å operere ut rester av smågnagere som har satt seg fast.

Må på ormekur

Lemen og andre gnagere fungerer som mellomvert for noen av hunden- og kattens bendelormarter (Taenia pisiformis, Taenia taeniaeformis, Echinococcus multilocularis, Mesocestoides lineatus). Syklusen til disse innvollsormene er basert på et rovdyr-byttedyr-forhold der rovdyrene er endeverter. Som katteeier er det anbefalt å behandle utekatter to til fire ganger årlig med ormekur mot bendelorm. Vanligvis er veterinærene mer tilbakeholdne med behandling av hunder fordi det ikke alltid er et faktisk behov. Har du imidlertid observert at hunden har forsynt seg grovt med smågnagere, kan det være lurt å kontakte dyrlegen din for en ormebehandling.

– Særlig fryktet er revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis) som har blitt påvist i Sverige, men foreløpig ikke i Norge. Denne bendelormarten kan benytte oss mennesker som mellomvert, som igjen kan få alvorlige konsekvenser. Husk påbudt hundepass og ormebehandling hvis du krysser svenskegrensen med din hund, minner Martine Fossem Nygaard i If om.

Frykter pest

I tillegg til å kunne være mellomvert for bendelorm, kan lemen, andre smågnagere og hare bære med seg bakterien Francisella tularensis, en smittsom bakterie som forårsaker såkalt harepest eller lemenpest. Lemen og hare vil ofte dø etter kort tid med slik sykdom, og bli funnet døde i terrenget. Andre dyr - som hunder - kan også bli infisert, og bakterien er en zoonose, som betyr at den også kan smitte oss mennesker. Både direkte kontakt med syke eller døde lemen eller harer, eller indirekte kontakt via for eksempel drikkevann med smitt vil kunne spre sykdommen.

– Det har vært omdiskutert hvor mottakelige hunder er for lemenpest, men sykdommen har blitt påvist hos noen hunder de siste årene. Symptomene er kortvarig sykdom med redusert matlyst og slapphet. Opplever du at hunden er syk etter å ha vært i kontakt med døde gnagere, ta kontakt med veterinæren. Vi tobeinte turgåere kan følge Mattilsynets anbefalinger om drikkevann, sier If-rådgiveren.

 

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss