Menu

Elghund på topp

 • Skrevet av 
For første gang i nyere tid er Norges nasjonalrase, norsk elghund grå, landets mest populære hunderase. - Rasen har en stolt tradisjon her i landet, og har vært veldig viktig for hunde-Norge, sier NKKs administrerende direktør Trine Hage.

​Norsk Kennel Klub (NKK) registrerer snaut 30.000 valper hvert år, et tall som har vært relativt stabilt de siste 5-10 åra. Likevel preges rasevalgene tydelig av trender: 

S​​chäfer, som har ligget øverst på registreringsstatistikken hele 27 ganger sia 1980-tallet, har falt noe i popularitet etter årtusenskiftet. Derimot har staffordshire bull terrier og jack russell hatt en betydelig vekst i antall registreringer. 

Norsk elghund grå har ligget høyt på registreringsstatistikken gjennom mange år. Likevel er det faktisk første gang at denne rasen kan kalle seg Norges mest populære hunderase.

​Populære over tid​

Svært mange av rasene som ligger øverst på registreringsstatistikken har vært populære over lang tid, og det finnes mange gode årsaker til dette: Flere av rasene er fleksible. Det vil si at de fungerer svært godt som familiehunder, har gode bruksegenskaper, og trives både i byen og på landet.

Likevel er raser som cavalier king charles spaniel og chihuahua mer utprega selskapshunder, mens for eksempel norsk elghund grå er typiske brukshunder: Til tross for at de vil være en trofast turkompis og familiens beste venn, innebærer det at de trenger en eier som har interesse for bruksegenskapene deres for å fungere optimalt.

Ikke rasen for alle​​

- Når du skal velge hund, må du ta utgangspunkt i din egen livsstil og hva du kan tilby hunden i hverdagen: Om du bor i by og primært ønsker turfølge i marka, vil ikke norsk elghund grå være et naturlig valg. Den er avla fram som jakthund, og blir nok ikke den mest lykkelige hunden i et hjem hvor dette ikke hensyntas, påpeker NKK.

Men om du har jaktambisjoner og er fascinert av norsk elghund grå sine habile jaktegenskaper, er det bare å ta kontakt med raseklubben og erfarne oppdrettere for å få vite mer om rasen! Elgjakt har en sterk tradisjon her til lands, en tradisjon som denne rasen er en viktig del av. Svært mange jegere setter pris på de fine naturopplevelsene de får sammen med hundene sine.

Viktig for hunde-Norge​

- Vi i Norsk Kennel Klub jubler for at vår nasjonalrase for første gang i historien troner øverst på statistikken! Rasens betydning for hunde-Norge kan ikke understrekes godt nok. Rasen pryder NKKs logo, og NKKs Bamse-statuett for mestvinnende hund på utstilling hvert år, fikk sitt navn fra elghunden Bamse. Vi takker alle de dyktige oppdretterne og raseentusiastene for jobben de gjør med å forvalte denne flotte rasen, sier NKKs administrerende direktør Trine Hage.

Dette er siste års Topp 10-liste over populære hunderaser i Norge:

 1. ​Norsk elghund grå

 2. Border collie

 3. Staffordshire bull terrier

 4. Golden retriever

 5. Engelsk setter

 6. Labrador retriever

 7. Schäferhund normalhår

 8. Cavalier king charles spaniel

 9. Cocker spaniel

 10. Pomeranian

Her finner du de 25 mest populære rasene med registreringstall for siste 5 år, og du kan også se fullstendig statistikk​ brutt ned på fylke og kommune.​

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss