Menu

Ung i jaktprøvemiljøet

 

Jannicke Øien i Stjørna Jeger og Fiskerforening på Fosen i Trøndelag kommer her med noen betraktninger om det å være ung, ny jeger og hundeeier i jaktprøvemiljøet. Hun ønsker seg flere unge inn i dette miljøet.

 

 
Av: Jannicke Øien

Jeg tenkte å skrive et innlegg om det å være ny på jaktprøver og hvordan en unghund dømmes. Jeg er ny som jeger og hundeeier, og denne sessongen var min første sesong på jaktprøver, jeg skriver derfor dette innlegget ut i fra mine egne erfaringer og går ikke så dypt inn i reglemanget.

Unghunder stiller i UK og er mellom 9mnd og to år gamle ved prøvestart. De stiller ofte i samme parti som AK men blir ikke dømt like strengt. AK skal vise at de er ferdig trent jakthund, men UK dømmes etter potensiale til hunden. Unghunden skal vise et godt søk, ta stand på fugl, vise en villig reis og forholde seg rolig i oppflukt og skudd der noe ettergang tillates. Som unghund er det rom for å gjøre feil så lenge hunden viser at den er en god jeger og det gis flere sjangser i løpet av dagen.

Unghund i søk som kommer tilbake for å hilse på de andre hundene i partiet, noe man ofte kan se i UK.

 

I et parti er det max 14 hunder der to hunder slippes sammen i 10-20 minutter før det rullerer. Resten av partiet går bak og venter på tur. For å få premiering må hunden ha vært på i minst 60 minutter og vist godkjent fuglearbeid og ro i skudd. I unghundklassen kan man få premie før tiden dersom dommeren ikke tror hunden vil oppnå en bedre premie ved lengre slipptid. I UK og AK skytes det med startpistol og lyden av skudd må være tilstede for å oppnå premie. Det kan derfor være lurt å skyte selv om man er usikker på en situasjon. Det ikke er noen krav til at fører må fyre av skuddet selv og makker eller dommer kan skyte dersom man føler det blir for mye å tenke på, men det må avtales på forhånd slik at makker er forberedt på det.

Man blir godt kjent med de andre på partiet mens man går bak og venter på tur.

 

Det kan være mye ventetid under en jaktprøve men tiden går raskt avgårde. Det blir ekstra spenning de dagene det er mye fugl og man blir veldig engasjert i de andre hundene. Bak i troppen blir man godt kjent med de andre på samme parti og man lærer mye av de som har holdt på med dette i noen år. Stemningen er på topp og de mest erfarne deler ofte gode jakthistorier med oss som er nye jegere. Jeg anbefaler alle som er usikre til å hive seg med på en jaktprøve. Dommerne gir gode instrukser før man starter og hjelper til under slipptiden dersom man er usikker på noe. Man lærer mye om sin egen hund underveis og får mange tips fra de andre i gruppa.

Hunden blir dømt etter disse kriteriene uavhengig av hvilken klasse de stiller i. Men i AK og VK stilles det strengere krav for å oppnå god poengsum.

Kritikkskjema fra Ravn (Mac Vargs D Guns N Grouses) sin første konkurranse. Han fant ikke fugl og fikk ikke premiering, men det er uansett gøy å få se hvordan hunden er i søk.

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss