Menu

Hummershow fra fjorddypet

  • Skrevet av 

To år med videoovervåking av et hummerhus i Oslofjorden har nå blitt til kontinuerlig livesending. Forskerne drar ikke klare konklusjoner om hummerens adferd så langt, men kan avsløre at hummeren ikke liker øl.


Økolog Ronny Steen ved UMB og marinbiolog Sondre Ski ved Drøbak Akvarium har i samarbeid installert utstyret for kameraovervåkning av hummeren. Du kan se livesendingen her: http://lobstercam.net/index.html 

 

Hummeren rydder i heimen

Steen sier til redaksjonen at dette sannsynligvis er den første på-stedet-observasjon av hummerens hjem som streames live, og forskerne har observert langt mer aktivitet hos hummeren på dagtid enn det som var forventet. Dette gjelder spesielt dager med lite lys.

Var ikke hummeren hjemme? Se den i opptak her:De involverte i prosjektet har bare sett gjennom videomaterialet fra tre måneders opptak så langt og fikk et lite dramatisk høydepunkt i videotittingen da det en dag plutselig kom rekende en ølboks med strømmen. Dette ville ikke hummeren ha noe av og ryddet raskt opp.

– Vi ser at hummeren liker å ha ordnede forhold, humrer Steen. – Den er kjapt ute med å fjerne fremmedlegemer med klørne når den blir forstyrret.

I tiden fremover skal masterstudenten Julianne Island se igjennom gamle opptak fra 2012-2013, samt nye opptak som kommer i 2014. Vi er veldig spente på hva som dukker opp, sier Steen. Spesielle videosekvenser vil fortløpende bli publisert i videoarkivet vårt.

Reality-show utvides

To år med videoovervåking av hummerens hus er bare begynnelsen.

– Vi skal installere et kamera til i Drøbak og har nettopp  satt  et ut  i Hvaler nasjonalpark, for å utvide datagrunnlaget for forskningen. Vi har videomateriale nok for en masterstudent i dag, men vi håper at vi etter hvert kan engasjere flere studenter ved å benytte oss av fjernmåling i kombinasjon med videoovervåkningen.

Kilde; UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP (UMB)

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss