Menu

Nordlysturisme en kassasuksess for norsk reiseliv

  • Skrevet av 

Nordlysturismen har skutt i været de siste fem årene. Veksten forventes å fortsette denne vinteren med gode nordlysforhold og en økt hotellkapasitet.

Nordlysturismen har hatt en eventyrlig vekst de siste fem årene med en økning i antall kommersielle gjestedøgn på over 122 prosent, fra rundt 55 000 gjestedøgn i 2009/10 til 122 000 i 2012/2013. Denne veksten tilsvarer en verdi på rundt 143 millioner kroner i følge beregninger Innovasjon Norge har gjort*. Den totale verdien av turisttrafikken til Nord-Norge fra prioriterte markeder var på mer enn 252 millioner kroner i fjor vinter.

- Nordlysturismen er en suksesshistorie hvor vi har klart å skape en etterspørsel og regional industri og verdiskaping i en tid som tidligere lå brakk turistmessig, sier Per Arne Tuftin reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

Han forklarer at Innovasjon Norge de siste fem årene har investert rundt 42 millioner kroner i Sverige, Tyskland, Nederland, Storbritannia, Frankrike og Japan for å etablere Nord-Norge og Norge som en prioritert nordlysdestinasjon. Investeringen har vært et spleiselag mellom reiselivsnæringen, Nordnorsk Reiseliv og Innovasjon Norge, og investeringene har gitt gode resultater.

- Våre beregninger viser at for hver offentlig krone som er investert i de aktuelle markedene, har vi fått 3,36 kroner tilbake i form av forbruk fra disse markedene alene, en avkastning på mer enn tre ganger investert beløp, forklarer reiselivsdirektøren.

Mye lys og nye kampanjer

Nå skal nye nordlyskampanjer i prioriterte markeder fortsette å lokke turister til Norge for å se nordlyset. Nordlysutsiktene lover bra denne sesongen også. «Det er forholdene på sola som styrer nordlysaktiviteten og utsiktene for sesongen 2014/15 ser meget lovende ut" sier Pål Brekke, solforsker og seniorrådgiver ved Norsk Romsenter.

- Nå er det viktig at vi fortsetter å levere gode produkter og at vi har nok kapasitet, slik at turister i jakt på nordlyset fortsetter å komme til Norge for oppleve det populære lysfenomenet, sier Tuftin. Reiselivsdirektøren mener Norge har klart å ta en tydelig posisjon som «Nordlyslandet», sammenlignet med andre konkurrerende destinasjoner.

I fjor ble det å oppleve nordlyset i Norge kåret til den aktiviteten flest briter ønsker å oppleve før de dør. Nordlyset danket ut både den kinesiske mur og pyramidene i Egypt i undersøkelsen gjort av TravelSupermarket. I 2013 ble Nordlyset i Norge også kåret til den reiseopplevelsen flest av Lonely Planets lesere ønsket å oppleve. Reiselivsdirektøren tror mye av oppmerksomheten Nordlyset i Norge har fått i utenlandske medier skyldes et strategisk presse -og markedsarbeid, hvor man har klart å etablere nordlyset som en unik og eksotisk opplevelse.

Nordlyset et «must»   

-Nordlyset har blitt et «must» for mange reisende, og Norge er en av de beste plassene i verden for å oppleve fenomenet på grunn av sin beliggenhet, Golfstrømmen og aktiviteter i regionen. Vi har klart å ta en tydelig posisjon og markedsandeler innenfor dette segmentet, sier Tuftin.

Reiselivsdirektøren fremhever også at nordlysturismen er svært attraktiv fordi vinterturister bruker mer penger enn sommerturistene.

-Nordlysturismen har hatt en jevn vekst de siste årene, men det er viktig å presisere at investeringene som har vært gjort også forventes å gi ytterligere avkastninger i årene som kommer. Det tar tid å bygge en posisjon og dermed utløse turisttrafikk, samtidig er det mulig å høste raske gevinster ved å ha gode kommersielle tilbud i markedet, avslutter Tuftin.

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss