Menu

Brennpunkt om pelsdyr

  • Skrevet av 

NRK Brennpunkt viste tirsdag 9.12.14 et program om pelsdyroppdrett. Der vistes blant annet tilfeller av ulovlig håndtering av dyr. - Mattilsynet reagerer sterkt på det vi ser i filmen, både på lovbruddene og på uakseptabel holdning til dyr og dyrs velferd, sier ass. tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland.

Fjetland kommenterer etter programmet noen av scenene fra filmen. Han utdyper her hva han reagerer på:

- Jeg uttaler meg på bakgrunn av det jeg har sett i programmet og understreker at jeg ikke kjenner til hvor representativt dette er for helheten eller for enkeltbesetningene. Men jeg reagerer sterkt på det jeg ser, sier han.  

- Det gjør inntrykk å se dyr som lider, dyr med sår og at dyr håndteres på feil måte. Jeg reagerer på holdningene som kommer frem hos flere i filmen, både holdningene til dyrs velferd og holdningene til rutiner og regelverk. Filmen viser en behandling av dyr som er vondt å se på og klart ulovlig. Konsekvensen av det er at dyr lider. Dette er ikke akseptabelt.

- Vi tar ikke stilling til om klippene er representative for bransjen eller for oppdretterne som er filmet, men konstaterer at reglene brytes, at man omgår bransjens egne kontrollsystemer og at man sier man fører tilsynsmyndigheten bak lyset. Jeg hadde forventet noe annet etter all oppmerksomhet dyrevelferden i næringa har fått tidligere, sier Fjetland.

- Vi hører en oppdretter si at de jukser med lister som inngår i internt kontrollsystem. Dette er blant annet lister som skal vise hvor hyppig dyrene får tilsyn. I filmen hører jeg oppdretter si de fører opp fiktive inspeksjonsrunder, slik at det ser ut som man følger reglene. Vi ønsker å finne ut om dette jukset er noe våre inspektører kan oppdage på tilsyn. Og hvis ikke - hva vi kan gjøre for å fjerne denne blindsonen. Mattilsynet har bedt om tilgang til så mye som mulig av film-materialet for bedre å vurdere videre tiltak, sier Fjetland

Se NRK dokumentaren her http://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/MDUP11001814/09-12-2014

 

Media

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss