Menu

Dårlig laksestart i Stjørdalselva

  • Skrevet av 

Hittil i sesongen har laksefisket vært trått i hele Trondheimsfjorden. Elvene har hatt godt med vann helt fra sesongstart, så forholdene har vært bortimot optimale. Det er bare det at laksen har uteblitt  for de aller fleste.

 

Ser vi på laksebørsen finner vi at det er tatt ca 700 kilo fordelt på 105 lakser. Like mye som det ble tatt på få døgn i fjorårssesongen.

 

Så hvor finner vi da lyspunktene? Vel, at Petter Vifstad på 9 år haler opp en laks på over 14 kilo er ett, at samme gutten blir påspandert splitter nytt fiskeutstyr av utstyrsleverandører er et annet. Der har vi en kommende storfisker!

 

At Hallstein Klevmo drar opp en meget fin fisk på 16,4 kilo er et annet. Hallstein bor på Fåberg og kjører over 40 mil tur retur HVER helg gjennom hele sesongen for å fiske på Hofstad i Stjørdalselva. Han har fisket der siden 2000 og knuste forrige bestenotering med denne ruggen.  Et voldsomt tordenvær gjorde at han la bort enhåndsstanga og søkte dekning i campingvogna. Når skura ga seg lite fort som den kom, utsatte han reisen tilbake til Fåberg for å gjøre noen siste kast. Det angret han ikke på 40 minutter senere da den perfekte hannlaksen lå i graset. Tatt på favorittflua selvsagt. Fortjent Hallstein!

 

At stemningen nedover elvedalen har vært laber i det siste er ikke rart i forhold til fangster. Fiskere har tendenser til å glemme, og ser man på fjoråret er nedturen stor. Mange har klamret seg til håpet om at innsiget av laks er på gang, og i den forbindelse har trafikken på sidene til Norsk Institutt for naturforvaltning (NINA) vært tildels voldsom. Der har de liggende ute en oversikt over fangster gjort i forskningsnota på Agdenes.

Linken til denne siden har som sagt spredd seg fort i fiskemiljøet, og da de grafene der viser at fangstene har tatt seg opp betraktelig gir det selvsagt blod på tann for laksefiskere med tynnslitt tålmod. Men usikkerheten er stor, -skulle ikke den fisken vært her nå? -Hvordan er fangstene i den nota i år i forhold til foregående år? Vi finner lite slike opplysninger på NINA sine sider, derfor tok vi en telefon til mannen med ansvar for nota, Tor Næsje. Og da finner vi det største lyspunktet av dem alle!

 

 Vi har en plan om å stille Tor en del av disse ubesvarte spørsmålene fiskerne sitter med. Vi rekker vel akkurat å spørre om hvordan han mener lakseinnsiget er i år før han øser ut med sin kunnskap, slik at vi knapt nok trenger å grave mere. Slike forskere liker vi!  - Hittil har vi fanget, radiomerket og sluppet ut igjen 110 laks på vei inn Trondheimsfjorden. Av disse har 30 nådd elvene der vi har peilere, det vil si Orkla, Gaula, Nidelva og Stjørdalselva. I fjor hadde vi et tidlig innsig av fisk, og mye stor fisk, sier Tor Næsje- I år ser vi at det er mye senere og at dette kan variere stort fra år til år. Laksens ankomst er ganske så uforutsigbar. Det kan fortsatt komme laks i store mengder, men som sagt er det litt vanskelig å spå. Vi har også kun en not til dette prøvefisket, og fangstene der er påvirket av både vind og strøm i sjøen. Derfor har vi fordelt fangstene i nota over en tredagers periode i grafene våre slik at  disse variasjonene blir mest mulig upåvirket av forholdene, forteller Tor Næsje Så kommer vi til det spørsmålet de aller fleste fiskerne i elvene i Trondheimsfjorden virkelig lurer på: Hvor lang tid bruker laksen fra Agdeneset til elvene? - Laksen kan bruke alt fra 2 dager til 3-4 uker til for eksempel Stjørdalselva fra Agdeneset. Hvor lang tid den bruker avhenger av forhold som temperatur, vind, strøm og kanskje tilgang på mat. En laks som vil gå for kan gå fort, forteller Tor Næsje Svaret overrasker stort og det de fleste trodde var en ganske fast gange på 10-13 dager fikk seg en knekk. Laksen er jaggu uforutsigbar, som om vi ikke visste det.. - Det vi også ser er at det er en større andel smålaks mellom en og en halv og tre kilo som kommer tilbake etter å ha vært to sommere i sjøen mot tidligere en. Opp mot 25% faktisk. Dette kommer av at laksen sannsynligvis ikke har spesielt godt med føde i sjøen og at den ikke gambler med å dø i havet og heller går tilbake til elva for å fullføre livsoppgaven å gyte og gi liv til nye generasjoner. God kondisjon eller ikke, forteller Tor Næsje Enda en knekk for oss, vi og flere med har trodd at vi fikk mere mellomlaks og mindre smålaks i elvene fordi den tok et ekstra år for å fete seg opp pga dårlig mattilgang. Så hva var lyspunktet her lurer du på? Vel, vi fikk klarhet i spørsmålene våre angående den nota på Agdenes og litt om laksens vaner. Og ikke  minst: det KAN fortsatt komme store innsig av laks til blant annet Stjørdalselva. Laksefiskere, evige optimister!

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss