Menu

Innstramminger i Tana

  • Skrevet av 
Norske og finske myndigheter nærmer seg enighet om nye fiskeregler i Tanavassdraget. Høyt fiskepress er årsaken til den negative bestandsutviklingen i Tana. Nå skal uttaket reduseres med 30 prosent.

​​Siden 2012 har det pågått forhandlinger om en ny avtale for å redusere uttaket av laks i Tanavassdraget. Både norske og finske myndigheter har nylig sendt et forslag på høring, som etter planen skal gjelde fra neste år. 

Formålet med den nye avtalen er å legge til rette for å gjenoppbygge laksebestandene, i tillegg til å få bedre kontroll på turistfisket i vassdraget.

Avtalen vil redusere uttaket av laks med 30 prosent. I tillegg er det enighet om at det maksimalt skal selges 22 000 døgnkort til tilreisende fiskere, som fordeles likt på Norge og Finland. I dag er dette salget ubegrenset.


Turistfisket reduseres​

– Avtalen betyr at vi kan få på plass et mer bærekraftig fiske av de viktige og sårbare laksebestandene i Tanavassdraget. Forslaget vil også gi oss bedre kontroll med det omfattende turistfisket, som har vært til økende hinder for lokalbefolkningens tradisjonelle fiske. Ved å redusere fangstene, håper vi at den negative utviklingen i Tana blir snudd, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen i en pressemelding.

De nye restriksjonene innebærer at det tradisjonelle fisket med både driv- og stågarn vil bli videreført, men i et redusert omfang. Avtalen skal på høring 12. august, og skal etter planen tre i kraft før fiskesesongen 2017.

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss