Menu

Ut på tur! Men vet du hvor du er?

  • Skrevet av 

 

Høstferien er i gang eller rett rundt hjørnet, og tusenvis av turglade nordmenn gleder seg til å tilbringe tid på hytter rundt omkring i landet. Husk nødplakat og nødapp – det kan redde liv.

Tenk om det skjer noe mens familien koser seg på hytta i høstferien: Barnet ditt får en kraftig allergisk reaksjon. Far faller av stigen. Bestemor får smerter i brystet.

Kan du redegjøre for hvor du er når du ringer 113? Helt nøyaktig?

Mangler adresse

Pilot i Norsk Luftambulanse, Geir Arne Mathiesen, har flere ganger opplevd ikke å finne frem når det haster.

– Det er frustrerende. Vi vet at en person trenger vår hjelp, vi har utstyr og kompetanse. Vi er i området og har kommet frem, men så er vi ikke fremme likevel fordi vi må lete etter vedkommende, forteller Mathiesen.

Det finnes rundt 400.000 fritidsboliger i Norge. En undersøkelse utført av MMI for Norsk Luftambulanse viser at hele 62 prosent av de spurte synes det er vanskelig å forklare veien til hytta. De færreste har en adresse knyttet til fritidsboligen sin.

Ved å laste ned nødplakat kan du få din nøyaktige posisjon, skrive den ut og henge opp på hytta eller i boligen din. Koordinatene leser du opp til AMK-operatøren når du ringer 113. På den måten vil helikopteret kunne finne frem raskere og spare viktige minutter.

Nødplakaten kan lastes ned gratis på www.nodplakat.no for våre medlemmer. Også andre tilbyr nødplakat, for eksempel Statens Kartverk. Det er enkelt og raskt – og kan redde liv.

App på tur

Ulykker skjer også ute. Tenk deg at du kjører bil på et ukjent sted og havner i en ulykke, eller at noen i turfølget går seg bort eller skader seg. Også da må helikopteret vite nøyaktig hvor du befinner deg.

Du kan selv ta ansvar og laste ned Hjelp 113-GPSappen på din smarttelefon. For flere uheldige turgåere har både nødplakaten og appen vist seg å bli redningen.

– Er man ute, vet man ofte ikke nøyaktig hvor man befinner seg. Det kan være en av sine kjære man blir nødt til å hjelpe. Man blir stresset, og det er vanlig å få panikkangst. Da er det enkelt å trykke på en knapp og oppgi koordinatene til AMK-sentralen. På den måten kan de fokusere på å gi råd og hjelp i stedet for å fokusere på lokalisering, sier Mathiesen.

Hjelp 113-GPSappen er gratis og tilgjengelig for Apples iPhone, Googles Android og Microsoft Windows Phone . Med et tastetrykk får du opp eksakte koordinater på hvor du befinner deg, og det er i tillegg mulig å ringe 113 direkte fra appen. Slik kan du vinne viktige minutter.

Husk at appen ikke fungerer uten mobildekning – derfor vil den aldri kunne erstatte kart og kompass.
 

FAKTA

  • Stiftelsen Norsk Luftambulanse er Norges største ideelle medlemsorganisasjon med cirka 713 000 medlemmer.
  • Målet er å redde liv og helse gjennom å styrke luftambulansetjenesten i hele Norge. Det gjør vi ved å drive forskning, undervisning og utviklingsprosjekter.
  • Datterselskapet Norsk Luftambulanse AS (NLA AS) er operatør på 8 av Norges 11 legehelikopterbaser. NLA AS drives som et non-profit selskap, og eventuelt overskudd går tilbake i tjenesten.
  • NLA AS flyr på oppdrag fra Helseforetakenes nasjonale luftambulansetjeneste ANS. Luftambulansetjenesten i Norge er offentlig finansiert.

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss